Bir Sayfa Seçin

Eğitim Birimleri Enstitüsü Projeleri

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YARATICI DRAMA YÜKSEK LİSANS BİTİRME PROJELERİ 

Ankara Universitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Projeleri için tıklayınız.

Akbaş, Özge. (2007). Yaratıcı Drama İle Küresel Isınma ve Kuraklık. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi yaratıcı drama sınıfında, 16 Nisan-21 Mayıs 2007 tarihleri arasında, daha önceden yaratıcı drama eğitimi almamış ilköğretim bölümü sınıf öğretmenliği 3. sınıf öğrencilerinden 9 gönüllü öğretmen adayı ile haftada bir gün pazartesi günleri 10.00-13.00 saatleri arasında toplam 24 saatte, küresel ısınma ve kuraklık üzerine çalışılarak bireylerde bir duyarlılık geliştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın öncesinde yapılan öntest ve sonrasında yapılan son testteki mektup ve dilekçeler karşılaştırıldığında katılımcıların bu konuya karşı daha duyarlı oldukları görülmüştür.

Alkan, Tufan. (2002). Çevre Eğitiminde Bir Yöntem Olarak Yaratıcı Dramanın Kullanımı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Proje, çevre eğitiminde bir yöntem olarak yaratıcı dramanın nasıl kullanılabileceğini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Proje, daha önce temel drama eğitimnde geçmiş orta öğretim öğrencileridir. Projenin katılımcı sayısı 12 olarak sınırlandırılmış ve gönüllülük esasına göre belirlenmiştir. Çalışma, her gün 3 saat süren 6 oturum olarak tasarlanmış ancak hazırlanan bu projenin uygulama boyutu gerçekleştirilememiştir.

Altınova, H. H. (2006). Kız Yetiştirme Yurdunda Kalan Gençlerin Özsaygı ve Yalnızlık Duygusuyla Baş Etme Düzeylerini Yaratıcı Drama Yöntemiyle Geliştirme. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Projenin konusu özsaygı ve yalnızlık duygusudur. Yetiştirme yurdunda kalan gençlerin yaratıcı drama yöntemi ile özsaygı düzeyini ve yalnızlık duygusuyla başetme düzeyini yükseltmek bu projenin ana amacıdır. Bu amaçla projede, 15 Mayıs – 23 Temmuz 2006 tarihleri arasında SHÇEK Seyranbağları Kız Yetiştirme Yurdu’ nda kalan 13 – 18 yaş arası çocuklarla gerçekleştirilmiştir. Proje 16 oturumdan oluşmuştur. Projeye katılanlara, UCLA Yalnızlık Ölçeği, Rosenberg Özsaygı Ölçeği ve Hacettepe Kişilik Envanteri Sosyal İlişkiler Alt Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler analiz edilerek yorumlanmıştır.
Araç, Fatma. (2006). Kız Çocuklarının Okula Devamının Sağlanmasında Yaratıcı Dramadan Yararlanma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Ankara ili Haymana ilçesi Evliyafakı köyü Evliyafakı İlköğretim Okulu’nda, bu okulda okuyan 8/A sınıfı öğrencileri ile (13 – 14 yaşları arasında 9 kız, 7 erkek olmak üzere toplam 16 öğrenci) Şubat – Mayıs 2006 tarihleri arasında, her oturum 13.20  – 14.50 arasında 80 dakika olup, 6 oturum yapılarak gerçekleştirilmiştir. Bu projenin amacı, yaratıcı drama yöntemini kullanarak, Ankara Haymana Evliya Vakfı İlköğretim Okulu 8/A sınıfı kız öğrencilerinin, okula devamını sağlamaktır.
Aşık, K. Ayla. (2002). Yaratıcı Drama Yönteminin Rehberlik ve Psikolojik Danışma Etkinliklerinde (Meslek Seçiminde Kendini Tanıma ve Bilgilenme Süreçlerinde) Kullanılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Proje, öğrencilerin 9.sınıf sonunda yapacakları alan seçimi konusunda gerçekçi karar alabilmeleri, kendilerini tanımaları, yeteneklerinin, ilgilerinin, değerlerinin, neleri sevip sevmediklerinin ve içinde bulundukları, koşulların farkına varmaları; alanlar ÖSS ve meslekler hakkında bilgi edinmeleri ve bu konuda oluşmuş önyargılarla hareket etmemeleri konularında katkıda bulunmaktır. Öğrencilerin çalışma sonunda yazdıkları mektuplardan; öğrencilerin kendini tanıma, önlerindeki seçenekleri araştırarak kendilerine en uygunu seçip karar verme, ait olma, kabul görme ve iletişim becerilerini geliştirme süreçlerine katkıları konularında olumlu geri bilidirimler alınmıştır. Ayrıca gruptaki öğrencilerin ailelerinden ve derslerine giren öğretmenlerinden hem davranışlarında, hem de derslere, okula, öğretmenlere, birbirlerine karşı tutumlarında olumlu gelişmeler olduğu geri bildirimleri alınmıştır.

Ataman, Müjdat. (2005). Yaratıcı Drama ve Yaratıcı Yazma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Yaratıcı drama uygulamaları ile yazınsal değeri olan ürünler ortaya çıkarmak ve öğrencilerde yazmaya karşı istek uyandırmak projenin genel amacını oluşturmaktır. Çalışma konusu olarak “bavul” sözcüğünden yola çıkılmıştır. “Bavul” sözcüğünün seçilmesinin nedeni, sözcüğün somut bir nesne olması ve tüm öğrenciler için bir anlam ifade etmesidir. Bir nesne olarak bavul, yaşamımızın mutlaka bir anında yer almaktadır. Tüm öğrencilerin bu nesne ile ilgili bir yaşantılarının olduğu öngörülmüştür. “Bavul” sözcüğünün birçok çağrışıma yol açacağı varsayılarak projeye başlanmıştır. Projede 9 – 10 yaş grubu 10 kız, 4 erkek toplamda 14 öğrenci yer almıştır. Her oturum,75’ er dakika olup, çalışma 21.09.2004 – 09.11.2004 tarihleri arasında toplam yedi oturum olarak gerçekleştirilmiştir.
Bal, D. (2005). İlköğretim 1. Kademede Sınıf İçi Kurallarının Belirlenmesinde Yaratıcı Drama Yönteminden Yararlanma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Ankara ili Güdül ilçesindeki Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Güdül İlköğretim Okulundaki 32 öğrencisi bulunan 5/A sınıfında, altı hafta içinde uygulamayı bitirmiştir. Planı uygulamak için 2004 – 2005 öğretim yılı Eylül – Ekim ayları öğretim yılı başlangıcı olması nedeni ile tercih edilmiştir. Projenin genel amacı, ilköğretim I. kademede, sınıf içi kuralların belirlenmesinde yaratıcı drama yöntemini kullanmak ve kural belirlemede öğrenci katılımını sağlamaktır.


Başkaya, E. (2005). Matematik Dersinde Yaratıcı Drama Dersi Etkinliklerinden Faydalanma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Proje Ankara ili, Keçiören ilçesinde bulunan Uygur İlköğretim Okulu, 2/B sınıfı öğrencilerine uygulanmıştır. Proje grubu 22 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrenciler daha önce yaratıcı drama dersi almamıştır. Bu nedenle öğrencilerle yapılan çalışmanın ilk iki dersi, sadece ısınma çalışmalarına ayrılarak işleniş ile ilgili belirli bir fikirlerinin oluşulmasına çalışılmıştır. Çalışma grubunda yer alan öğrencilerden üç tanesi okuma yazma problemi yaşamaktadır. Proje, 04 Ekim 2004 – 06 Aralık 2004 (10 hafta, 10 oturum, toplam 20 ders saati) tarihleri arasında çalışılmıştır. Bu projede esas amaç, matematik öğrenmenin ve matematik eğitiminin, hayatı anlamanın ve sevmenin bir yolu olarak kullanılabileceğini göstererek öğrencilerde var olduğu düşünülen olumsuz önyargıların değiştirilmesidir.

Beşir, Ö. (2003). Yaratıcı Dramanın iki Boyutu. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Bu çalışmada ilk ve orta dereceli okullarda görev yapan öğretmenlere eğitim yöntemi ve sanat eğitimi alanı olarak yaratıcı dramanın tanıtılması amaçlanmıştır. Çalışma atölye çalışması olarak yapılmış olup, Keçiören İlçesi’nde görev yapan öğretmenleri kapsamaktadır. Çalışmalar Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Temel Düzey Yaratıcı Drama Kursu olarak düzenlenmiş, kursa 18 öğretmen katılmıştır. Kurs süresi boyunca Yaratıcı Dramanın teknikleri, derslerde yöntem olarak kullanımı ve sanat alanları ile ilişkisi öğrencilere atölye çalışması ile verilmiştir. Çalışmada kullanılan sanat alanlarından araç olarak yararlanılmıştır. Temel düzeyde yaratıcı dramanın tanımı, aşamaları ve temel yüzeye yönelik olan teknikleri atölye çalışması olarak kursa katılan öğretmenlere verilmiştir. Çalışmada öncelikle öğretmenlerin kendi yaratıcılıklarını geliştirmeleri hedeflenmiştir. Kurs boyunca yapılan değerlendirmeler liderin gözlemleri ve kurs sonunda yapılan anket sonucunda yaratıcı drama temel düzey kursunun amacına ulaştığı görülmüştür.
Başbuğ, Songül. (2008). Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Dramanın Yöntem Olarak Kullanılmasının Öğrenci Başarısına Etkisi Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. İ

lköğretim 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi “Gerçekleşen Düşler” Ünitesi’nin öğretiminde, yaratıcı drama yönteminin kullanılarak  işlendiği bu projede, yaratıcı drama yönteminin, başarıya etkisi araştırılmıştır. Projede, kontrol gruplu ön test-son test araştırma modeli kullanılmıştır. 5 / D sınıfı kontrol 5 / C sınıfı deney grubu olarak belirlenmiştir. Proje, Şehit Mehmet Altanlar İlköğretim Okulu 5 / C – 5 / D sınıflarında  ve Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava  Müzesinde olmak üzere iki farklı mekanda uygulanmıştır. Sınıftaki ve müzedeki uygulamalarda deney grubunda  “Gerçekleşen Düşler” Ünitenin kazanımlarına yönelik planlanan yaratıcı drama etkinlikleri yapılırken kontrol grubunda Sosyal Bilgiler programında önerilen etkinlikler uygulanmıştır. Ön- test ve son-test sonuçlarına göre değerlendirmesi yapılan projenin her oturumunun sonunda da oturumların değerlendirmesi resim yapma, mektup yazma, çalışma kağıtları doldurma, sözel  ifade etme biçiminde de yapılmıştır.

Bozdoğan, Zülal. (2002). Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerinde Yaratıcı Dramanın Yeri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bu çalışmada Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri ile yaratıcı drama ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kuramsal olarak gerçekleştirilmiş olup çalışma raporları üç bölüm halinde ele alınmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde “Psikolojik Danışma ve Rehberlik” alanı; ikinci bölümünde ise yaratıcı drama bir yöntem, bir alan ve bir kavram olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde yaratıcı drama ile psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin ilişkisi incelenmiş, her iki alanla da ilgili görülen kavramlar açıklanmıştır. Araştırmanın sonucunda, yaratıcı dramanın okullarda pisikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri alanında etkili bir grup rehberliği yöntemi olduğu belirlenmiştir. 

Bozkurt, H.Sezin. (2007). Umut: Öğretmen Adayları İle Madde Bağımlılığı ve Yaratıcı Drama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bu proje, Üniversite öğrencilerine yönelik yaratıcı drama aracılığı ile madde bağımlılığı konusunda farkındalık kazandırabilmektir. Projenin katılımcıları Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nin çeşitli bölümlerinde okuyan üniversite öğrencileridir. Katılımcılar sürecin sonunda madde bağımlılığı gibi birçok yeni şey öğrendiklerini, yanlık bildiklerinin farkına vardıklarını dile getirmişlerdir. Çalışmanın sonunda yapılan doğaçlamalar yapılandırılarak bir gösteri oluşturulmuş ve oyun metni yazılmıştır.   ,

Çabuk, Burcu. (2008). Yaratıcı Drama Yoluyla Sanatçıya Dönük Eleştiri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bu çalışma, yaratıcı drama yolu ile bir yazarın hayatını ve eserlerini inceleyerek katılımcılarda yazara ve yapıta ilişkin olumlu ve eleştirel bir tutum geliştirmek projenin genel amacını oluşturmuştur. Projenin konusu Nazım Hikmet Ran ve eserleri olarak belirlenmiştir. Yazarın konu olarak seçilmesinin nedeni dünya ve yurt çapında ün kazanmış esrleri ve ‘hasretle’ geçen ilgi çekici yaşamıdır. Katılımcıların Nazım Hikmet’in şiirleri ve hayatıyla ilgili ayrıntılı bilgilere sahip olmadıkları saptanmıştır. Katılımcıların, şiirlerini okudukları bir yazarın hayatını, farklı yönleri ve eserleriyle birlikte, kendi yaşam deneyimlerinden yola çıkarak irdeleyecek olmalarının birçok çağrışıma, benzetmeye, ilişkilendirmeye yol açacağı ve sanat eğitimi ve drama eğitimine katkıda bulunacağına inanılmaktadır.

Çağlayanırmak, Füsun. (2002). Okul Öncesi Dönemde Yaratıcı Drama Yöntemiyle Sanat Eğitimi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bu proje, erken yaşlardan başlayarak çocuğun oyun güdüsü ve diğer sanat dallarını birarada kullanarak estetik kaygı uyandırmak ve sanat eğitimine başlangıç yapmak amacı ile planlanmıştır. Bu planlama sürecinde okulöncesi gruplarda sanat eğitimi verecek ve drama liderliği yapacak eğitimci ya da kişinin özelliklerinden söz edilmiştir. Uygulamalardan sonra grubun sanat çalışmaları sırasında bazı öğrencilerin desen kullanımını tercih etmeye başladıkları gözlenmiştir. İnsan figürü çizimlerinde her öğrencinin kendi üslubuyla resim yapmaya başlamıştır. Resim yapmayı sevmediğini söyleyen çocukların istekli olarak sanat çalışmalarına, katılımlarına ek olarak çizimlerinde büyük değişiklikler gözlenmiştir.

Çalışan, M. Deha. (2003). Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Öğrencilerine Yönelik  Yaratıcı Drama Yöntemi İle Empati Becerisi Kazandırabilme. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Proje yaratıcı drama tecrübesi olan, Polis Akademisi 3. sınıf öğrencilerine yönelik bir çalışma olup 20 kişilik bir öğrenci grubuna Polis Akademisi yaratıcı drama dershanesinde haftada bir gün üçer saat olmak üzere toplam yedi hafta uygulanacaktır. Bu projenin amacı ülkemizde iç güvenliği sağlamakla sorumlu olan Emniyet Teşkilatına yönetici/amir yetiştiren kurum olan polis Akademisi 3. sınıf öğrencilerine yaratıcı drama yöntemi ile empati becerisini geliştirmeyi sağlamaktır. Bu bağlamda programa katılanlara, kişilere ön yargılı davranmamayı, aynı zamanda yaratıcılık ve konuşma becerilerini geliştirmeyi, olayları farklı bakış açılarından görebilmeyi ve değerlendirebilmeyi amaçlamaktadır.


Çelebi, Gülbin. (2002). Sokakta Yaşamış Çocuklarla Bir Drama Projesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bu projede, Okulda yatılı olarak öğrenim gören 24 çocuğun ortak problemlerinin, kendilerine, geceklerine ve yaşama olan güvensizlikleri, uyumsuzlukları, kendilerini ifade etmedeki yetersizlikleri ve bağlılık duygusundan yoksun olmaları göz önüne alınarak, drama çalışmalarında “güven ve bağlılık” duygusunun geliştirilmesi amaç olarak alınmıştır.

Çınar, Füsun. (2002). Üniversite Öğrencileri İle Yapılacak Olan Temel Drama ve İleri Drama Çalışmalarına Program Önerisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Proje, Yaratıcı drama yaşantısıbulunmayan üniverste öğrencileri ile temel drama çalışmaları yaparak dramayı tanımalarını sağlamayı amaçlamıştır. Çalışmanın sonunda, katılımcıların, çalışmalarda kullanılan drama ve tiyatro tekniklerini oluşturulan ürünlerde sıkça kullandıkları gözlenmiştir.
Çınar, Hafize. (2002). Sokakta Dramatik Etkinlikler. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bu proje 02 – 08 Aralık 2002’de 4. Avrupa Gençlik Festivali’nde yer alması düşünülerek hazırlanmıştır. Sokaktaki insana sanatın bir dili ile yaklaşarak sanatı yaşam ile buluşturmayı amaçlamıştır. Festival çerçevesinde “Sokakta Dramatik Etkinlikler Atölyesi” olarak yer alacak bu projede on çalışma programı yer almaktadır. İlk beş çalışma festivale atölye çalışması için başvuran 10 – 15 katılımcı ile yapılmıştır. Katılımcılar Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilmiş ve çalışmalarda güven, uyum, ritim, denge, iletişim, etkileşim, empati, vb. egzersizlerin yanı sıra müzikten, fotoğraftan, objeden vb. yola çıkarak doğaçlamalar yapılmıştır. İlk beş çalışmanın ardından değerlendirme toplantısı ile yapılan çalışmalar değerlendirilmiş ve diğer beş çalışma için görev ve rol dağılımı yapılmıştır. İkinci beş çalışma; Yüksel Caddesi, Kuğulu Park, Karum İşhanı önü, Anadolu Medeniyetler Müzesi bahçesi ve Ankara Saklıkent Müzikholünde yapılmıştır. Sevgi, çevre bilinci ve ekoloji, açlık, tarih ve savaş, sokaktaki etkinliklerin temalarıdır. Sokakta yapılacak etkinliklerde kukla, pantomim, dans, doğaçlama gibi bir çok tekniğe yer verilmiştir.
Çiğdemoğlu, G. (2007). Orta Öğretim Öğrencileriyle Ahlak Felsefesinin Temel Kavramlarının Yaratıcı Drama Yoluyla İşlenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Proje Etlik Anadolu Kız Meslek Lisesi’nin 1., 2. ve 3. sınıf öğrencileriyle yapılmıştır. 20 kişilik öğrenci grubu ile Etlik Anadolu Kız Meslek Lisesi’nin çok amaçlı salonunda Ekim 2006 – Ocak 2007 tarihleri arasında toplam 16 haftalık uygulama yapılmıştır. Bu projenin amacı, lise öğrencileriyle ahlak felsefesi kavramlarına dayanan yaratıcı drama çalışmaları yapılması ve yaratıcı drama yöntemi ile işlenen felsefe kavramlarının öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerine etkilerinin incelenmesinden oluşmaktadır.
Dağ, Hülya. (2003). Yaratıcı Drama Yöntemi İle Mitolojik Bir Öyküden Yola Çıkarak Oyun Metni Oluşturma ve Gösteri Hazırlama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Yaratıcı drama yaşantılarına sahip öğrencilerin, tiyatro etkinlikleri ile, yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri, tiyatro sanatını tanıyabilecekleri, kendilerini, oyun ve canlandırma yolu ile ifade edebilecekleri ortamlar yaratmak amaçlanmıştır. Toplam 14 hafta olarak planlanan çalışmalara, 7., 8., 9., 10., haftalarda ikişer saatten oluşan ek çalışmalar yapılmıştır. Çalışmalar 26.02.2002 – 31.05.2002 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Ankara Türk – İş Blokları İlköğretim Okulu, 3/A, 3/B, 4/A, 4/B sınıfları öğrencileri projenin çalışma grubunu oluşturmaktadır. Grup üyeleri 14 haftalık temel drama yaşantısına sahip öğrencilerden oluşmaktadır. Öğrencilere eğitim-öğretim yılının birinci döneminde gerçekleştirilen temel drama çalışmalarında, etkileşim ve iletişim, güven ve duyu, dikkat ve algı, rol oynama ve doğaçlama konuları ele alınmıştır. Projenin gerçekleşebilme olasılığı açısından öğrencilerin drama yaşantılarına sahip olmaları önemli bir etken olarak görülmektedir.
Demir, Nail. (2005). Bir Öyküyü Yaratıcı Drama Yöntemi İle Oyunlaştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bu projede, katılımcıların, kendilerine verilen metni hemen uygulamak yerine, yaratıcı drama yöntem ve tekniklerini kullanarak, verilmiş olana daha eleştirel yaklaşarak kabul etme, uyarlama ve uygulamaları amaçlanmıştır. Bu projenin temel amacı, Yaratıcı Drama yöntem ve teknikleri ile bir öyküyü oyunlaştırmaktır. Proje iki bölümden oluşmaktadır. Kuramsal bölüm yaratıcılık, yaratıcı drama ve temel tiyatro bilgisinde, ikinci bölüm uygulamadan oluşmaktadır. Proje uygulanabilir bir proje olarak hazırlanmıştır. Projede mitolojik bir öykü olan “Paris’in Kararı” öyküsü oyun metni oluşturmak ve canlandırmak üzere seçilmiştir. Proje 6 hafta ve her haftada 4 çalışma saati olmak üzere 24 saatlik bir uygumla planından oluşmaktadır.

Efsun, Sevim. (2006). Yaratıcı Drama ve Masallar. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bu projenin amacı, çocukların yaratıcı dramanın en önemli işellerinden biri olarak düşünebileceğimiz yaşayarak öğrenme işlevi içinde, masallarla, masal kahramanları ile ve de masalların öğretici boyutu ile tanışmasını sağlamak ve çocuklarda masallardan yola çıkarak yazınsal sanata ilgi uyandırmaktır. Proje iki aşamalı olarak uygulanmıştır. Temel drama eğitiminin verildiği birinci aşamada öğrencilerin etkileşim ve iletişim, güven, duygu ve duyu çalışmaları, dikkat ve algı, rol oynama ve doğaçlama, dilin etkin kullanılması, ritm duygusunun geliştirilmesi ve yaratıcı drama düşünme konuları ele alınmıştır. Masallarla drama eğitiminin yapıldığı ikinci aşamada ise öğrencilerin masal kavramına olan farkındalıklarının geliştirilmesi amacıyla masal öğeleri kullanılarak ileri düzeyde yaratıcı drama tekniklerini kapsayan çalışmalara yer verilmiştir. Projenin sonunda öğrencilerin, çalışmalar süresince ve bitiminde sözlü ve yazılı dönütlere göre masallara, masal kahramanlarına ve de edebi eserlere olan tutumlarında olumlu anlamda değişimler olduğu gözlenmiştir. 

Erem, Erdem. (2005). Eğitim Fakültelerinin Sınıf Öğretmenliği Programında Yer Alan İlköğretimde Drama Dersinin Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Bilindiği gibi, 1998 – 1999 eğitim-öğretim yılından itibaren YÖK Başkanlığı tarafından eğitim fakültelerinde yeniden yapılanmaya gidilmiştir. Bu çalışmada eğitim fakültelerinin sınıf öğretmenliği programında, 1998 – 1999 eğitim öğretim yılından beri, uygulamada olan “ilköğretimde drama” dersinin Türkiye’deki durumu irdelenmeye çalışılmıştır. Proje kapsamında Türkiye genelinde eğitim fakültelerinin sınıf öğretmenliği programlarında “ilköğretimde drama” dersini veren öğretim elemanları, bu öğretim elemanlarının alandaki yeterlilikleri, ders hakkında genel bilgileri, öğrenci yaklaşımları ve ders hakkındaki görüşleri belirlenerek mevcut durum tespitinin yapılması planlanmıştır. Görüşme tekniği, anket tekniği, veri inceleme ve değerlendirme tekniği, belge tarama tekniği ve yazışma teknikleri kullanılarak araştırma tamamlanmıştır.
Fındıkçıoğlu, R. Başak. (2005). İlköğretim Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Beceri Eğitiminde Yaratıcı Dramanın Etkisi (Afyon İli Örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Bu araştırma, yaratıcı dramanın; öğrencilerin dinleme, yardım isteme, şikayet etme, başkalarını ikna etme, başkalarının duygularını anlama, övme, kavgadan uzak durma, oyun sonrası centilmenlik becerilerine etkisini gözlemlemek amaçlanmıştır. Bunun için Afyonkarahisar ili Gazlıgöl beldesindeski Gazlıgöl İlköğretim Okulu’nun 13’ü kız, 12’si erkek 25 kişilik 3/A sınıfında 8 haftalık bir uygulama yapılmıştır. Bu araştırma için sosyal becerilerinin değerlendirilmesinde kullanılan pek çok teknikten gözlem tekniği tercih edilmiştir. Öğrenciler doğal ortamları ve sınıf çalışmaları içinde gözlemlenmiştir. Bir dönemlik gözlem sonucunda öğrencilerde teşekkür etme, izin isteme, özür dileme gibi sosyal becerilerinin var olduğu görülmüştür. Öğrencilerin dinleme, şikayet etme, yardım isteme, kavgadan kaçınma, başkalarını ikna etme, başkalarının duygularını anlama, övme, oyun sonrası centilmenlik gibi sosyal davranışlara ise sahip olmadıkları gözlemlenmiştir. Araştırmada bu davranışların hedef olarak alındığı 3×40 dakikalık 8 haftalık program hazırlanmıştır. Programın uygulamasına başlamadan önce grubun yaratıcı drama geçmişi olmadığından yönteme alışmaları, tekniklerle tanışmaları amacıyla pantomim, ikili doğaçlama çalışmaları yapılmıştır. Yetersizlikler dolayısıyla çalışma mekanı olarak öğrencilerin kendi sınıfları kullanılmıştır. Bu da programı teknik kullanımı açısından kısıtlamıştır.
Giral, Esra. (2008). “Okul Öncesinde Yaratıcı Drama Uygulamalarında Winifred Ward’ün ve Dorothy Heathcote’un Yaklaşımlarının Karşılaştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Proje, Okulöncesi dönem 6 yaş çocuklarına, iki farklı drama yöntemi ile hzırlanmış drama yaşantıları sunarak belirlenen hedeflerin ve temaların kazandırılmasını sağlamaktır. Uygulamalar sonucunda da iki yöntemi karşılaştırarak, yöntemlerin çocuğa etkililiğini belirlemektir. Araştırmanın sonucunda, okul öncesi eğitim kurumlarındaki drama uygulamalarında gözlemlendiği belirtilen hikaye canlandırma çalışmaları göz önünde bulundurulduğunda War’ün yöntemi, hikayeye giriş, beden dilini geliştirme ve hedeflere ulaşmada etkili olduğu gibi, ilköğretim ve sonrası dönem için daha uygun düşmektedir. Somut ve soyut dönem katılımcısı ile Ward’ün yöntemi tam manasıyla uygulanabilir ve bu durumda yöntem hedeflerine ulaşmış olabilir.

Gökbulut, Ö. Ö. (2005). “Çocukluğu ve Büyüklüğü Anlamak” Anne Baba Farkındalığı Gelişiminde Yaratıcı Drama Yönteminin Kullanılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Proje, Milli Eğitim Bakanlığı Gelincik Anaokulu öğretmenleri, çalışanları, çocukları, anne babaları, velilere ve konu ile ilgili uzmanların katıldığı yaratıcı drama uygulamalarının ağırlıkta olduğu bir farkındalık gelişimi çalışmasıdır. Projenin amacı; oyun, öğrenme, eğitim, özgüven, ödül, ceza, tüketim, bireysel özellikler vd. gibi kavramlardan hareketle yaratıcı drama ile çocukluğun temel değerlerini anlamak ve yapılan “farkındalık” gelişimi çalışması ile okul çalışanları, öğretmenleri ve velilerin arasında sağlıklı bir okul aile iletişimi sağlamaktır. Proje çeşitli; bilgi, duygu ve deneyimlerin paylaşıldığı bir ön hazırlık bölümü ile alınan konuların yaratıcı drama yöntemiyle işlendiği uygulama bölümünden oluşmaktadır. Proje, Ankara ili Etimesgut ilçesi, Milli Eğitim Bakanlığı Gelincik Anaokulu’nda yapılmıştır. Çalışmalar ve toplantılar Gelincik Anaokulu drama odasında gerçekleştirilmiş, çalışmalar sonucunda ortaya çıkan küçük seçki/gösteri Gelincik Anaokulu 6 Yaş Mezuniyet Töreni çerçevesinde Toplu Konut İlköğretim Okulu’nda sunulmuştur. Proje, 09 Şubat 2005 tarihinde başlayıp, 03 Haziran 2005 tarihinde sona ermiştir. Yaklaşık 54 saat süren projenin 21 saati alan uzmanlarının söyleşi yaptığı bilgi, duygu, düşünce toplantılarına, 24 saati yaratıcı drama uygulamalarına, 9 saati ise proje tanıtım ve değerlendirme toplantılarına ayrılmıştır.

Görür,  Özlem. (2007). Yaratıcı Drama Yoluyla İlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinde Otizm Hakkında Anlayış Oluşturma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bu çalışmanın amacı, ilköğretim 5. sınıfa giden öğrencilerin yaratıcı drama yaşantıları yoluyla otizm ve otistik bireyler hakkında anlayış geliştirmeleridir. Projenin katılımcılarını Ankara ili Çankaya ilçesi Timur İlköğretim Okulu 5/B sınıfından 10 öğrenci oluşturmuştur. Çalışma süresi toplam 20 atölyedir. Atölyeler Salı ve Perşembe günleri 12.30 – 13.30 saatleri olmak üzere haftada iki kere yapılmıştır. Proje çalışmaları Aralık 2007 ile Nisan 2007 tarihleri arasında yürütülmüştür.
Gümüşlü, Hatice İlknur Aytekin. (2007). İlköğretim 2. Sınıf Öğrencileriyle Yaratıcı Drama Yöntemini Kullanarak Bir Oyun Sahneleme”. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Yazar Elif Temuçin’in “Nuh’un Gemisinde Piknik”, adlı oyunundan yola çıkılarak oluşturulan proje, Türkiye’de yeni ile eski arasında sıkışan genç nesillerin, ana ve babalarının da etkili uyaranlarıyla; farklılıklara tahammülü olmayan, hoş görüsüz, çevreye ve topluma duyarsız bireyler olarak yetişmeleri olgusu üzerine odaklanmıştır. Bu çalışma; İlköğretim Birinci Kademe 2. Sınıf Yaratıcı Drama dersini seçen öğrencilerle yaratıcı drama yöntemini kullanarak bir oyun oluşturulmasını içermiştir. Araştırmanın denekleri 2005-2006 öğretim yılı Ankara/Çankaya İlçesi Özel Yüce İlköğretim Okulu 2/C, 2/B, 2/D sınıflarında yaratıcı drama dersini seçen öğrenciler oluşturmuştur.
Işık, Pınar Rahşan (2004). Yaratıcı Drama Yoluyla Atılganlık Eğitimi.  Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Yaratıcı Drama Yoluyla Atılganlık Eğitiminin amacı sosyal yönden yaşıtlarına göre daha içe dönük, yalnız ve çekingen öğrencilerin yaşayarak öğrenme yoluyla atılgan davranışlar kazanmaları sağlamaktır. Yaratıcı Drama Yoluyla Atılganlık Eğitimi Projesi Ankara Özel Tevfik Fikret İlköğretim Okulu Rehber Öğretmeni olan araştırmacı tarafından yapılmıştır. Çekingen oldukları düşünülen 15 6. ve 7. sınıf öğrencisi ile bu çalışma yürütülmüştür.
Işıldar, Ayça. (2005). Yaratıcı Drama Yöntemiyle Doğaçlama Performans Öğretimi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Bu proje, öğrencilerin sınırlarını liderin belirlediği bir doğaçlama tiyatro performansı sergileyebilecek duruma getirilmesini sağlaması hedeflenerek hazırlanmıştır. Proje, haftada 4 saat ve 4 haftadan oluşan atölye çalışmasıdır. Projenin uygulama aşaması 18 Nisan tarihinde başlayıp, 19 Mayıs 2005 tarihinde bitmiştir. Performans gösterisi 16 Mayıs günü gerçekleştirilmiştir. Proje, İstanbul Özel Tarhan Koleji’nde yapılmıştır. Katılımcılar, Özel Tarhan Koleji’nde öğretim gören sekizinci ve dokuzuncu sınıf toplam on kişilik öğrenci grubudur.
İlhan, Gülnur. (2005). Ergenlerin Özsaygı Düzeyi İle Yaratıcı Drama Yönteminin İlişkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Proje grubu Ankara Fen Lisesi 9. sınıf öğrencilerinden seçilmiştir. 9. sınıfa devam eden 96 öğrenciye “özsaygı ölçeği” uygulanmıştır. Ölçekten düşük puan alan 20 öğrenci projenin çalışma grubunu oluşturmuştur. Öğrencilere özsaygı ile ilgili bilgi vererek envanterden aldıkları sonuçlar yazılı olarak bildirilmiştir. Bu 20 öğrenciden 12’si Yaratıcı Drama çalışmalarına devam etmiştir. Yaratıcı drama çalışmaları 6 hafta sürecinde, haftada bir gün okul çıkışlarında 45 dakikalık 2 ders saati süresince yapılmıştır. Oturumlar öğrencilerin özsaygı düzeylerini yükseltecek etmenler göz önüne alınarak planlanmıştır.
İnce, Volkan. (2005). Yeni Oluşturulan Takımlarda Takım Bilincinin ve Performansının Geliştirilmesinde Yaratıcı Dramanın Kullanılmasına Yönelik Uygulama Planı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü,Ankara.
“Yeni Oluşturulan Takımlarda Takım Bilincinin ve Performansının Geliştirilmesinde Yaratıcı Dramanın Kullanılmasına Yönelik Uygulama Planı” projesinin amacı, yeni oluşturulan takımlarda, bireylerde, birlikte hareket etme, birbirine güvenme ve iletişim becerilerini geliştirerek, takım olma bilincini ve takım ruhu kazandırarak örgütsel hedefleri gerçekleştirme yoluna takım performansını arttırmaktır. Proje 6 gün ve her gün 50’şer dakikalık 4 oturum olmak üzere planlanmıştır. Proje, yeni oluşturulan takımlar düşünülerek hazırlandığı için, ilk iki günkü çalışmalar, yaratıcı dramaya ve takım performansının geliştirilmesine yönelik çalışmalara hazırlık aşaması olarak düşünülmüştür. Diğer dört günde takım bilincinin ve performansının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yer almıştır. Özel işletmelerde takımlar olarak örgütlenmiş ve belli bir iş hedefini gerçekleştirmek üzere bir araya getirilen gruplar bu çalışmanın hedef kitlesini meydana getirmektedir.
Karabağ, Ali Murat. (2007). Çok Yönlü Zekâ Etkinlikleriyle Desteklenen Yaratıcı Drama Uygulamalarının Yapılandırmacı Yaklaşım İle İlişkisi (Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Fen ve Teknoloji Ders Örnekleri) Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Çok yönlü zeka ve yaratıcı dramanın ilke ve özelliklerinden yola çıkılarak, yapılandırmacı yaklaşımla olan ilişkilerini belirleme amacıyla yapılan bu proje, ilköğretim programında yer alan bazı derslerin kazanımlarına yönelik örnek uygulamalarla desteklenmiştir. Bu proje; Özel Ankara Maya İlköğretim Okulunun drama odası ve dersliklerinde aşağıda belirtilen gruplarda 2006 – 2007 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde uygulanmıştır. Proje, haftada 1 – 2 saat olmak üzere toplam 14 ders saati süren bir zaman diliminde uygulanmıştır. Projede yaratıcı drama yöntem ve daha çok doğaçlama ile rol oynama gibi teknikler kullanılmıştır. Proje ile Yapılandırmacı Yaklaşım, Çok Yönlü Zeka ve Yaratıcı Drama arasındaki ilişkilerin gözetilerek yapılandırıldığı ve dersler ile belirlenen kazanımlara daha kolay ulaşılabileceği öne sürülmüştür.
Karagöz, Saliha. (2002). Yaratıcı Drama Yöntemiyle Yaratıcı Yazma Etkinlikleri Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Proje Ankara ili TED Ankara Koleji Vakfı Özel İlköğretim Okulu’nda bu okulda okuyan 5/N sınıfı öğrencileri (20 erkek, 12 kız, toplamda 32 öğrenci) ile 15 Nisan 2002 – 13 Haziran 2002 (8 hafta, 9 oturum, toplam 28 ders saati) tarihleri arasında yaratıcı drama yöntemiyle ilköğretim 5. sınıf öğrencilerine yaratıcı yazma etkinlikleri yaptırarak öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmek amacıyla yapılmıştır.
Karaman, Gülümden Alev. (2005). Opera, Bale, Çocuk Oyunu Ve Modern Dans Eserlerinde Yaratıcı Drama Tekniklerinin Kullanılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Bu çalışmanın amacı; sanat uygulayıcılarının rollerine hazırlık aşamasında, dramatik ifadenin işlenişinde, yaratıcı drama yöntem ve tekniklerinden yararlanılmasının, sanatçıların kendilerini özgür kılmada, yaratıcılıklarının ortaya çıkmasında ve böylece de rejiye de katkıda bulunmalarına, role girme, kolay ve hızlı adaptasyonda, eserdeki dramatik ifadenin etkili şekilde aktarılmasında ve metni doğaçlamada başarılı olmalarının olanaklarının araştırılmasıdır. Çalışmanın hedeflediği kitle, öncelikle söz konusu sanat kurumunun bünyesindeki sanatçılardır. Bir bakıma, hizmet içi eğitimden bahsedilmektir. Opera ve bale yapıtları sahnelenmeye hazırlanırken sanatçılardan da eserle birlikte, yaratıcı drama tekniklerinden yararlanarak esere hazırlanabilmelerinin olanakları konu alınmıştır.


Kaymak, Zafer Engin. (2007). Öyküleriyle Türkülerimiz ve Yaratıcı Drama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Öyküleriyle Türkülerimiz ve Yaratıcı Drama başlıklı proje, 15. Nisan 2006 – 13 Haziran 2006 tarihleri arasında, Ankara İli Mamak İlçesi Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu 1/A dersliğinde, aynı okulun 8/B sınıfından toplam 15 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, belirtilen tarihler arasında her biri iki ders saatinden oluşan 9 atölye çalışması yapılmıştır. Bu çalışmaların sonucunda 16 Haziran 2006 tarihinde. Çalışma mekanında okul müdürü, öğretmeleri ve velilerden oluşan izleyici topluluğuna bir göster sergilenmiştir.

Kesebir, Canan. (2007). “Güç Koşullarda Yaşayan Çocukların” Kendini İfade Etmesinde Yaratıcı Dramanın Kullanımı.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Proje, Ankara Güç Koşullardadaki Bireyleri Destekleme Derneği kütüphane salonunda 23 Mart 2007 – 8 Haziran 2007 tarihleri arasında, önceden yaratıcı drama deneyimi olmayan, Ankara Kalesi’nin çevresinde yaşayan 9-13 yaş arası (11 kız 4 erkek) çocuklarla haftada bir gün 15.00 – 17.00 saatleri arasında güç koşullarda yaşayan çocukların kendilerini ifade etme becerisini geliştirmede yaratıcı dramanın kullanımı çalışması yapılmıştır. Güç Koşullarda Yaşayan Bireyleri Destekleme Derneği ve S.H.Ç.E.K. çalışanları ile birebir yapılan görüşmelerin, çocukları önceden tanımaları nedeniyle, davranış değişiklikleri konusunda sağlıklı bir değerlendirme yapılabilmesi açısından anlamlı olduğu öngörülmüştür.

Kıran, Hava Emel. (2003). Ekip Çalışması Eğitiminde Yöntem Olarak Yaratıcı Drama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Çalışanların, ekip çalışmasının önemini ve faydalarını kavramalarını, ekip çalışması için gerekli becerilerini kazanmalarını sağlayabilmek amaçlanmıştır. İşletmelerde, işletme çalışanlarına, ekip halinde çalışma kavramı Yaratıcı Drama yöntemi ile anlatılmaya çalışılacaktır ve bu doğrultuda çalışmaları için motive olmaları sağlanacaktır. İşletme yöneticiler ve çalışanları ile 7 gün süre ile 3’er saatlik toplam 21 saatlik yaratıcı drama atölyesi gerçekleştirilmiştir.
Kocamaz, Gülçin. (2003). Yaratıcı Drama Yöntemiyle Matematik Dersinde Problem Çözme. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Proje Adana ili Yüreğir ilçesi Yavuzlar İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, Adana Yavuzlar İlköğretim Okulu sabahçı devre 7. sınıf öğrencilerinden 16 kız, 16 erkek olmak üzere toplam 32 kişi katılmıştır. Öğrenciler 8 kız ve 8 erkek olmak üzere 16 kişilik iki gruba ayrılmıştır. 1. gruba, sınıf ortamında kullanılan geleneksel yöntemle, 2, gruba, bilinen yöntemlere yaratıcı drama yöntemi eklenerek dört işlem problemleri anlatılmıştır. Proje 29 Mart 2003 – 14 Haziran 2003 (12 hafta, 12 oturum, 35 ders saati) tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Projenin amacı, Yaratıcı drama yöntemi kullanarak, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin dört işlem problemlerini çözme becerilerini geliştirmektir. Alt amaçlar olarak; yaratıcı drama yöntemini tanıma, işlem becerisini geliştirme, sayı ve şekillerle çalışmaya alışma, veri toplama ve tasnif etme, problem metnine uygun şekil ve şema çizme, düşünceleri matematik diliyle anlatma olarak belirlenmiştir.
Öksüz, Emel. (2002). İlköğretim Birinci Kademe 3. Sınıflarında Uygulanabilecek Yaratıcı Drama Dersi Program Önerisi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara.

Bu projenin amacı, sınıf içerisinde aktif, üretken, duygu e düşüncelerini özgürce ifade eden, eleştiren, tartışan, öğretmen ile beraber araştıran ve öğretmenle beraber öğrenen, yaratıcılığını ve hayal gücünü kullanabilen bireyler yetiştirmektir. Çalışmalar sırasında öğrencilerle yapılan paylaşımlarda (değerlendirme aşaması) hedeflere büyük ölçüde ulaşıldığı gözlenmiştir.

Özbahar, Sedef Yağmur. (2007). Yaratıcı Drama İle İngilizcede Sözcük Öğretimi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara.

Ankara Çankaya İMKB Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi konferans salonunda, 6Mart – 1 Mayıs 2007 tarihleri arasında, daha önceden yaratıcı drama eğitimi almamış olan 20 kişilik 10. sınıf öğrencileri ile haftada bir gün Salı günleri 08:00-10:00 saatleri arasında toplam 16 saatte öğrencilere yaratıcı drama yöntemiyle İngilizce sözcük öğretimi yapılmıştır. Öğrencilerin yaratıcı drama yöntemi ile öğrendikleri sözcükleri daha kolay hatırladıkları yapılan öntest-sontest ile ortaya çıkmıştır.
Özhim, Elçin Çoşkun. (2007). Okul Öncesi Dönemde Yaratıcı Drama Yöntemiyle Fen Eğitimi “Yeraltı Projesi”. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu, 2006 yılı Okul Öncesi Eğitim Programının, “Okul Öncesi Eğitim Kurumlarındaki Eğitim Etkinlikleri İle İlgili Açıklamalar” kısmında gün içerisinde yapılacak olan etkinlikler, içeriklerine göre isimlendirilmiştir. İçerik olarak, çocukları gözlem yapmaya, araştırma, inceleme ve keşfetmeye yönelten etkinlikler “Fen ve Matematik Etkinlikleri” olarak adlandırılmıştır. Ancak bu projede, seçilen tema (yeraltı), seçilen amaç ve kazanımlar doğrultusunda yapılan çalışmalar “Fen etkinlikleri” ve verilmeye çalışılan eğitim de “Fen Eğitimi” olarak adlandırılmıştır. Bu proje; okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 6 yaş grubu çocuklarına; fen eğitimi içinde yer almayan bir temanın (yeraltı), yaratıcı drama yöntemiyle kazandırılması amacıyla yapılacaktır. Proje “Zehra Önder İlköğretim Okulu” anasınıfına devam eden 6 yaş grubu öğrencilerine, 13 hafta boyunca okul koşullarına ve sınıf mevcuduna göre seçilen tarihlerde 40 dakikalık zaman dilimlerinde uygulanmıştır. Çocukların daha önce okul öncesi eğitim ve yaratıcı drama yaşantıları geçirmedikleri göz önüne alınarak, üç hafta temel drama çalışmaları uygulanmıştır.

Özkul, Sadık. (2003). Din Kültürü Ahlak Bilgisi Dersinde Bir Temanın Yaratıcı Drama Yöntem ve Teknikleriyle İşlenmesi.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bu Proje, ilköğretim 5. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilen “Sevinç ve Üzüntülerimizi Paylaşalım” adlı temanın yaratıcı drama yöntem ve teknikleri ile işlenmesi için yapılmıştır. Çalışma Grubunun, bir yıllık bir drama yaşantısı deneyimi olmasına rağmen, bir ay temel drama çalışmaları uygulamıştır. Proje okulun koşulları doğrultusunda, 8 hafta boyunca 2 saatlik oturumlar şeklinde, belirlenen tarihlerde uygulanmıştır.

Özteke, Nurcan. (2003). Yaratıcı Drama Yöntemi İle Ergenlerde İletişim Becerilerini Geliştirme Eğitimi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

İletişim becerileri eğitimi projesin temel amacı; ergenlere ağırlıklı olarak yaratıcı drama yöntemiyle iletişim becerileri kazandırmaktır. Ergenlerin içinde bulundukları dönemim karmaşıklığı, ergenin duygusal, sosyal ve devinişsel gelişimine katkıda bulunularak, yaşantılara dayalı, bir eğitimle bu becerilerin kazandırılması hedeflenmektedir. Yetişkinliği geçiş aşamasında yetişkin becerilerine hazırlık eğitimi de olabilecek, ilerideki sosyal ve özel yaşantılarında onların sürekli kullanabilecekleri, iletişim kurma, iletişimi sürdürme, kendini ifade edebilme, iletişim çatışmalarını çözebilme gibi becerileri kazanmaları hedeflenmektedir. Ankara ili Keçiören ilçesi Fatih Sultan Mehmet Lisesi Lise 1. sınıf ergen grubu ile 2002 – 2003 eğitim-öğretim yılı birinci dönemimde 8 hafta süre ile üçer saatlik yaratıcı drama çalışmaları yapılmıştır.
Sevim, Efsun. (2006). Yaratıcı Drama ve Masallar.. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Proje, Çankaya Tınaztepe Lisesi Konferans Salonunuda 26.09.2007 – 12.12.2007 tarihleri arasında, daha önceden yaratıcı drama eğitimi almamış 9.sınıf öğrencilerinden gönüllü 14 öğrenci ile 10.30-12.30 saatleri arasında ilk altısı drama alıştırma oturumları, diğer altısı edebi sana