Bir Sayfa Seçin

 inovatifhaber.com – 13 Şubat 2012 Pazartesi

Genel Başkanlığını, Doç. Dr. Ömer Adıgüzel’in yaptığı derneğin Mersin Temsilciliğini Deniz Yayla yapıyor.
Mersin’de çok büyük bir eksikliği hissedilen Drama çalışmaları için kolları sıvayan Deniz Yayla; Mersinlilerin bu alanda çok istekli olduğunu, bu eğitim için artık Adana veya başka şehirlerdeki temsilciliklere gitmelerine gerek kalmadığını vurgulayarak, derneğin amaçları hakkında şunları söyledi.
“Çağdaş Drama Derneği 1990 yılında Ankara’da drama çalışmalarının eğitimde ve tiyatroda yaygınlaştırılması için araştırmalar yapmak tiyatro ve eğitim ilişkisini incelemek amacı ile kurulmuştur.”
Yaratıcı Dramanın ülkemizde yaygınlık kazanabilmesi, çocuk ve gençlerde yaratıcı kişilik gelişimini sağlamak ve/veya hızlandırmak bakımından bir öğretim yöntemi ve ayrıca başlı başına bir disiplin olarak yerleşmesini, tiyatroda da bir eğitim yöntemi olarak yaygınca kullanılmasını sağlamak bu konularda araştırma yapmak ya da yapılan araştırmalara destek olmak, bunun için seminer ve atölyeler düzenlemek de derneğin amaçları arasındadır.”

mersin drama
YARATICI KİŞİLİK GELİŞİMİNDE EN ETKİLİ YÖNTEM.

Yaşamın her alanından yararlanan dramanın; oyun oynama, tiyatro ve dramatizasyon olmadığının altını çizen Yayla, sözlerini şöyle sürdürdü.
“En genel tanımıyla eğitimde yaratıcı drama; her hangi bir konuda, doğaçlama, rol oynama gibi tekniklerden yararlanarak, bir grupla ve grup üyelerinin birikimlerinden, yaşantılarından yola çıkarak canlandırmalar yapmaktır. Herhangi bir olay, olgu, soyut-somut bir durum, bir gazete haberi, bir karikatür, yazının (edebiyatın) tüm türleri, yarım bırakılmış herhangi edebi bir metin, bir yaşantı, anı, fotoğraf, bir ders konusu, yaratıcı dramada işlenecek konuyu rahatlıkla oluşturabilir.”

Yaratıcı Dramanın Kullanıldığı Alanlar

Okulöncesi yaşlardan başlayarak herkesin katılabildiği yaratıcı drama, yöntem ve araç olarak pek çok alanda kullanılabilmektedir. Bu alanlar arasında, eğitim bilimleri, psikolojik danışma ve rehberlik, sosyal hizmetler, sokak çocukları, işitme-görme-zihinsel-konuşma-otistik engelli çocukların eğitimlerinde, kültürler arası çalışmalarda, ev kadınlarına yönelik çalışmalarda vb. alanlarda kullanılmaktadır. Şunu söylemek mümkündür, insanın insanla etkileşimde bulunduğu her alan, yaratıcı dramanın kullanımına uygundur.

Çağdaş Drama Derneği’nin çalışmalarından yararlanmak isteyenler; G.M.K Bulvarı İnönü mah.Gökhan Apt. 2. Kat No: 6 Pozcu-Yenişehir / Mersin adresindeki temsilciliğe giderek veya 327 88 23 nolu telefondan ayrıntılı bilgi alabilirler.